diumenge, 27 d’abril del 2008

La Corpo está politizada, ¿quién la despolitizará?

El repte que es presentava fa sis mesos al Parlament amb l’aprovació de la nova llei de la Corporació Catalana de Mitjans era dotar-se d’un Consell de l’Audiovisual amb independència de criteri, desvinculat de tota designació de caire polític. Com sol passar, de la dita al fet, n’hi ha un tros.

Dimarts passat, Albert Saéz, president de la CCMA, es veia en la necessitat de trucar a la porta del Parlament per demanar ajuda, davant el bloqueig per part dels grups parlamentaris a l’elecció del director general. 24 hores abans, José Montilla i el conseller de cultura, Joan Manuel Tresserras, ja es plantejaven una modificació de la llei si no s’aconseguia designar de forma immediata un director general. El desgavell general al que s’havia arribat partia de l’aposta de Sáez per Rosa Cullell com a candidata per ocupar el càrrec de directora i la no acceptació de CiU, al considerar-la políticament afí al PSC. Però... no havíem quedat que l’objectiu era despolititzar la Corporació? Quin sentit té doncs, que un grup parlamentari s’oposi a l’elecció d’algú al·legant directament la seva tendència política? Els és impossible als polítics discernir entre la vàlua personal de cadascú i el seu color polític? Qualsevol persona proposada pertanyerà inevitablement a una o altra orientació política. Sempre hi haurà algú que es podrà queixar. És el peix que es mossega la cua. Si a Catalunya presumíem de ser els primers de l’Estat en apostar per un Consell de l’Audiovisual basat en la més sensata neutralitat, amb aquest lamentable espectacle ha quedat palès que no és tan fàcil, que la política tot ho esquitxa i que la por a perdre pes dins el sistema mediàtic (altrament conegut com a quart poder) està molt arrelada, tot i que tot plegat s’intenti amagar sota una llei que presumeix del contrari.

In extremis, aquest divendres quedava tancada la crisi, i Rosa Cullell era nomenada oficialment directora general de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Dilluns comença el segon round: la designació dels directors de TV3 i Catalunya Ràdio. Sembla que CiU ja torna a la càrrega: corren veus de que la formació nacionalista espera col·locar a la Corpo algun professional pròxim al seu partit... Muntar el trencaclosques de manera que tothom quedi content serà complicat i aquell que aconsegueixi algun dia despolititzar definitivament la Corporació, “buen despolitizador será”.